Epäilevä Tuomas

Guggenheim – valehtelu jatkuu päätöksen jälkeen

Guggenheim-esityksistä Helsingin kaupungin puolella vastannut apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen oli tänään haastateltavana YLE Radio 1:n Ykkösaamussa. Viljanen väitti, että museo olisi maksanut Helsingille 80 miljoonaa ja vertaili hanketta vastaavan hintaisiin liikennehankkeisiin. Oikeasti Guggenheimin kustannukset Helsingin kaupungille eivät olisi olleet 80 miljoonaa, vaan huomattavasti enemmän. Oikean yksityisen rahan osuus rahoituksesta olisi ollut minimaalinen. Juuri tähän julkisen sektorin osuuden vähättelyyn, piilotteluun ja todellista pienemmäksi maalailuun kiteytyi minun ja monen muunkin Guggenheim-vastustus.

Joko apulaiskaupunginjohtaja ei ymmärtänyt, tai vielä pahempaa, ymmärsi kyllä hyvin mutta jätti tahallaan sanomatta, että julkiseen Guggenheim-panokseen tulee laskea mukaan:

Guggenheim-säätiön ja kaupungin tiedotuksessa oli epäselvyyksiä koko hankkeen ajan. Ensin julkisuudessa kerrottiin, että 130 miljoonaa maksavasta rakennuksesta Helsingin kaupungin suoran rahoituksen osuus olisi 80 miljoonaa ja loput 50 miljoonaa rahoitettaisiin yksityisillä sijoituksilla ja lahjoituksilla. Sitten paljastui, että "yksityisistä" sijoituksista 35 miljoonaa olisikin kaupungin takaamaa lainaa. Jäljelle jää 25 miljoonaa.

Muutama päivä ennen valtuuston päätöstä uutisoitiin, että 15 miljoonaa taidesäätiöiden tukea olikin lainaa eikä lahjoituksia. Varsinaisia "yksityisiä" lahjoituksia jää 10 miljoonaa euroa. Kun listaa yksityisistä sijoituksista tarkastelee (Guggenheim-säätiö ei suostu julkaisemaan summia), löytyy sieltä valtion kokonaan omistama Finavia, enemmistöomisteinen Finnair sekä mittavia valtiontukia nauttivia laiva- ja varustamoyhtiöitä. Valtionyhtiöiden rahat eivät ole yksityistä rahaa. Ne ovat julkista rahaa.

Kaupunginvaltuusto äänesti maanantai-iltana ja Guggenheim-ehdotus ei onneksi mennyt läpi. Naurettavuuden huippu oli Helsingin Sanomien julkaisema asenteellinen spekulointi siitä, että Guggenheim-vastustuksen takana olisi ollut juutalais- tai amerikkalaisvastaisuutta. (HS: "Oliko antiamerikkalaisuus tai jopa antisemitismi osasyynä vastustukseen?").

Vastaavien farssien välttämiseksi suosittelen äänestämään kevään kuntavaaleissa Liberaalipuolueen ehdokkaita. Haluan vielä ikuistaa listan Guggenheimin puolesta äänestäneistä valtuutetuista:

Männistö Lasse (Kok.)
Puoskari Mari (Vihr.)
Rauhamäki Tatu (Kok.)
Soininvaara Osmo (Vihr.)
Taipale Ilkka (SDP)
Oker-Blom Jan D (SFP)
Hakola Juha (Kok.)
Koskinen Kauko (Kok.)
Krohn Minerva (Vihr.)
Anttila Maija (SDP)
Rantala Marcus (SFP)
Rautava Risto (Kok.)
Packalén Tom (PerusS)
Paavolainen Sara (SDP)
Karhuvaara Arja (Kok.)
Kousa Tuuli (Vihr.)
Pelkonen Jaana (Kok.)
Holopainen Mari (Vihr.)
Lehtipuu Otto (Vihr.)
Vesikansa Sanna (Vihr.)
Rissanen Laura (Kok.)
Relander Jukka (Vihr.)
Hamid Jasmin (Vihr.)
Pakarinen Pia (Kok.)
Peltokorpi Terhi (Kesk.)
Oskala Hannu (Vihr.)
Andersson Hennariikka (Kok.)
Kolbe Laura (Kesk.)
Ylikahri Ville (Vihr.)
Niiranen Matti (Kok.)
Majuri Pekka (Kok.)
Laaninen Timo (Kesk.)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Kannattaa muistaa myös yli miljoona euroa per vuosi lisenssimaksu Guggenheim säätiölle ja museon miljoonien eurojen vuotuiset käyttökustannukset.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Syyskuussa 2015 Sipilä sanoi tv-puheessaan, että Suomi on ottanut viimeisen seitsemän vuoden aikana velkaa melkein miljoona euroa tunnissa yötä päivää arkena ja pyhänä. Budjetin alijäämän kattaminen lähes kuuden miljardin euron velalla jatkaa tätä velkaantumiskehitystä myös tänä ja ensi vuonna. Onneksi tätä Guggenheimia ei merkitty hallitusohjelmaan ja onneksi valtio teki selväksi, että rahaa ei tule.
Tätä taustaa vasten täytyy ihmetellä, että ihmisillä on vielä harrastusta mennä tukemaan hankkeita, jotka jo ensi näkemältä näyttävät taloudellisesti täysin utopistisilta. Ihmettelyä lisää japanilaistyyppinen arkkitehtuuri ja rakennuskelpoisuus talviolosuhteisiin lasikattoineen.

Suomen kieli tuntee sanan itsesuojeluvaisto. Viralliseen kieleen voisi lanseerata uuden sanan itsenäisyydensuojeluvaisto, jota voi käyttää keskusteltaessa maan itsenäisyydestä ja ennen kaikkea sen turvaamisesta. Tätä samaa sanaa voi käyttää myös keskusteltaessa päätöksenteosta kuntatasolla. Itsenäisyydensuojeluvaisto on puutteellista silloin, kun ollaan ehdoin tahdoin valmiita muiden määrättäviksi ja muiden rahoittajiksi. Onneksi enemmistöllä löytyi tätä itsenäisyydensuojeluvaistoa, jolla suojellaan myös veronmaksajan kukkaroa. Kiitos siitä.

Robert Henriksson

Koko Guggenheim hanke on hoidettu häpeällisen amatöörimäisesti. Helsingin kaupungin johdon olisi kauan ennen Guggenheim ajatuksen syntymistä pitänyt suorittaa laaja kartoitustyö kaikista mahdollisista keinoista, joilla voidaan houkutella enemmän turisteja kaupunkiin. Samanaikaisesti olisi pitänyt tehdä selvitys mikä asemointi olisi kilpailussa Helsingille hyödyllinen. Ja tietysti olisi aina otettava huomioon kaupungin historiallinen identiteetti. Kartoitus- ja selvitystyön tulosten pohjalta on mahdollista laatia sopiva erilaistumisstrategia. Vasta näiden töiden jälkeen voidaan etsiä ja tutkia valitulle strategialle ja asemoinnille sopivia kohteita. Ja laatia jokaisesta kohteesta luotettavat kannattavuuslaskelmat.
Mutta kaupungin johto Jussi Pajunen kärjessä päättivät heti keskittyä ainoastaan Guggenheim museoon henkilökohtaisten mieltymystensä vuoksi. He käyttäytyivät kuin pienet makeankipeät lapset, jotka ensi kertaa ovat saaneet viikkorahan. Intohimossaan he ovat olleet valmiita tuhoamaan Helsingin kaupungin historiallisen kaupunkikuvan ja hyväksymään yltiöoptimistisen ja harhaanjohtavan ennakkolaskelman ilman kriittistä analyysiä. Surullinen farssi, joka on paljastanut monien päättäjien sinisilmäisyyden ja kyvyttömyyden harkita järkevästi. Onneksi tämä resurssien tuhlaaminen saatiin vihdoin katkaistua. Tyhmyyden laskusta on tullut suuri, kuuden vuoden aikana käytetyt resurssit ovat valuneet tyhjiin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset