Epäilevä Tuomas

Snellmann ja Valio ratsastavat GMO-huuhaalla

  • Snellmannin vihreä GM-lehti
    Snellmannin vihreä GM-lehti
  • Snellmann ja Valio ratsastavat GMO-huuhaalla

Elintarvikepakkauksiin on viime aikoina ruvennut ilmestymään mainoksia joissa hehkutetaan tuotteen olevan GMO-vapaa. Erityisesti Snellmann-konsernin leikkelepakkauksissa GMO-vapaus on näkyvästi esillä. Myös Valio on painattanut maitojuomatölkkeihinsä maininnan GMO-vapaudesta. Vaikutelma on, että GMO-vapaa tuote olisi jotenkin turvallisempi, puhtaampi, ympäristöystävällisempi tai luonnollisempi kuin tavallinen viljelyskasvi. Näin ei ole.

GMO:lla eli geenimuunnellulla organismilla tarkoitetaan eliötä, jonka perimää on muunneltu geenitekniikan avulla. Erona perinteiseen jalostukseen on, että eliön ominaisuuksiin pystytään vaikuttamaan tarkemmin ja nopeammin - voidaan muuttaa juuri haluttua kohtaa perimästä sen sijaan että luotettaisiin satunnaisuuteen.

Tekniikan avulla on mahdollista esimerkiksi toteuttaa tuholaisille tai taudeille vastustuskykyisiä kasveja, jolloin torjunta-aineita tarvitsee käyttää vähemmän ja satoa saadaan enemmän. Muuntogeenisten kasvien viljeleminen on ympäristöteko - on jokseenkin ristiriitaista että tekniikan kiivaimmat vastustajat löytyvät yleensä kaikkein vannoutuneimmista ympäristönsuojelijoista.  Osa ihmisistä ajattelee myös, että geenimuunnellut kasvit tai eliöt olisivat jotenkin vaarallista ravintoa. Muuntogeenisten eliöiden käyttäminen ravinnoksi on kuitenkin laajan tieteellisen konsensuksen mukaan yhtä turvallista kuin tavanomaisten. Keskustelussa sivuutetaan usein myös se, että perinteisin menetelmin jalostettujen viljejyskasvien perimä poikkeaa myös huomattavasti luonnossa kasvavien kasvien perimästä.


Uutta tekniikkaa kohtaan on aina esiintynyt epäluuloa: milloin on kellon tikityksestä tai nopeassa junassa matkustamisesta tullut hulluksi tai voimalinjat ovat aiheuttaneet selittämättömiä oireita, nyt Snellmannin mielestä geenimuuntelusta "tiedetään liian vähän". Kun kehitetään uutta, jonkinlainen varovaisuusperiaate on tietenkin hyvä asia, mutta turhasta ja liioitellusta epäluulosta uusia menetelmiä kohtaan aiheutuu kuitenkin valtava taloudellinen tappio josta seuraa suuri määrä inhimillistä kärsimystä.

On hienoa, että elämme vapaassa maassa, jossa yritykset saavat halutessaan mainostaa olevansa vaikkapa rokotevapaita. Minä kutsun toimintaa älyvapaaksi ja pidän huuhalla ratsastamista pätevänä syynä jättää tuotteet kaupan hyllylle.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Mikäpä siinä jos haluaa antaa arvoa gmo-vapaudelle.

Tulee väkisin mieleen teekkarien vappuna myymä hitsauskypärän musta lasi. Käyttöohjeessa luki, että kun tämän läpi katsoo hehkulampun volframi-lankaa, jos se on keltainen, sähkö on tuotettu hiilivoimalla, mutta jos se on sininen, kysymyksessä on atomivoima.

Nyt pitäisi kehittää myös lasit, joiden läpi katsomalla heti voisi todeta, sisältääkö tuote gmo:ta.

Käyttäjän virtanenanttim kuva
Antti Virtanen

GMO tarkoittaa valitettavan usein myös, että tuote Glyfolla käsitelty (tuotantokasvi muokattu kestämään se).

Käyttäjän tiaintu kuva
Tuomas Tiainen

Jos glyfosaatti osoittautuu haitalliseksi, sen rajoittaminen ei kuitenkaan edellytä GMO-tekniikan turhaa rajoittamista.

Jyrki Paldán

"Vaikutelma on, että GMO-vapaa tuote olisi jotenkin turvallisempi, puhtaampi, ympäristöystävällisempi tai luonnollisempi kuin tavallinen viljelyskasvi. Näin ei ole."

Tuo on ihan oma tulkintasi.

Siinä tuskin on mielestäsi mitään väärää että kuluttaja saa tuotteesta mahdollisimman paljon tietoa avoimesti. Vai onko? Viskipuolue ainakin esittäytyy markkinaliberaalina puolueena ja siihen ideologiaan kuuluu olennaisena osana kuluttajaohjaus, joka pohjautuu oletukselle valistuneen kuluttajan tekemistä rationaalisista päätöksistä. Kuluttajan informoiminen ei ymmärtääkseni oikein mitenkään ole laskettavissa teknologian turhaksi rajoittamiseksi.

Myöskin analyysisi GMO:n vaarallisuudesta on hieman puutteellinen. GMO itsessään ei ole sen vaarallisempi teknologiana kuin luonnonmukaisten kasvisten mussutus ruokavalionakaan(onhan niistäkin huomattava osa tappavan myrkyllisiä!).

Se ei kuitenkaan ole myöskään mikään täysin harmiton teknologia kaikilta konnotaatioiltaan. Todellisia ongelmia ovat esimerkiksi patentit yhdistettynä pääoman ja korporaatiovallan keskittymiseen, joka aiheuttaa sen, että hyvin pieni ihmisiä voi päättää yli miljardin ihmisen ruokavaliosta ja miljoonien maanviljelijöiden istuttamisista.

Toinen vakava ongelma on markkinaohjauksen tapa keskittää markkinointipropagandan avulla massojen ostopäätökset tiettyyn tuotteeseen, jolloin tässä kontekstissa ruokakasvien diversiteetin supistuminen on vakava riski. Jos ruoantuotanto nojaa hyvin pitkälti yhteen kasvilajikkeeseen, ainoastaan siihen vaikuttava tauti voi pahimmillaan viedä leivän pöydästä puolelta maapallolta, niin eläimiltä kuin ihmisiltäkin. Viljelykasvien diversiteetti on jo nyt kärsinyt valtavasti ja tahti tulee näiltä näkymin vain kiihtymään.

Kolmas ongelma on liian löysät tuotteiden testausvaatimukset. Ymmärryksemme geeniteknologiasta on vielä suhteellisen vaatimatonta, ja siksi olisi olennaista että uudet jalostetut lajikkeet testattaisiin kliinisesti yhtä tarkasti kuin lääkkeetkin. Kehittää toki täytyy ja sen rahoitus pitää turvata, mutta ei siten että markkinoidaan kuluttajille elintarviketta jonka ominaisuudet ravintona ovat pitkälti tuntemattomat. Tuokin siis vain suorana vaikutuksena kasviksia ravintona käyttävälle, ympäristö- ja ulkoistusvaikutukset ovat ihan yhtä tärkeitä, mutta vielä monimutkaisempia arvioida.

GMO on tosiaankin suuri mahdollisuus, ihan samoin kuin miltei kaikki muutkin teknologiat. Sillä on suuri potentiaali ja oikein käytettynä siitä voi olla valtavaa hyötyä ihmisille, niin yksilöinä kuin ihmiskuntanakin. Pahimmillaan se taas voi aiheuttaa ennennäkemätöntä hävitystä ja kärsimystä.

Käyttäjän tiaintu kuva
Tuomas Tiainen

Kärkevän kirjoitukseni tarkoitus ei ollut olla mikään GMO-tekniikan kritiikitön ylistys. Kaikilla menetelmillä on tietenkin haittapuolensa. Tällä hetkellä GMO-tuotteiden valvonta ja testivaatimukset EU-alueella ovat jo varsin tiukat, elintarvikekäyttöön hyväksyttyjä lajikkeita on vain muutamia.

Lainsäätäjien on oltava asian suhteen tarkkana, Suomessa elollisten olentojen patentointi ei ole tällä hetkellä mahdollista ja pidän sitä hyvänä asiana.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset