Epäilevä Tuomas

Hesarin pääkirjoitus oli hölmö

Marko Junkkari kritisoi pääkirjoituksessa (HS 5.6.2016: Li Anderssonin lupaus oli hölmö) Vasemmistoliiton puheenjohtajavalinnan neuvoa-antavan jäsenäänestyksen vaalitapaa, jossa äänestäjillä on mahdollisuus ykkösvaihtoehdon lisäksi äänestää myös toiseksi parhaaksi katsomaansa ehdokasta. Kolumnin kritiikki on paikallaan vain jos Anderssonin ja Pekosen lupausta tulkitsee kuin piru raamattua.

Junkkarin mukaan "ongelmallista on, että äänestäjä joutuu ottamaan kantaa kakkoskierrokseen ennen kuin tietää, ketkä kaksi ovat silloin ehdolla." Koska ehdokkaita on vain kolme, kakkoskierroksesta äänestäjä tietää sen, että jos oma ykkösvaihtoehto ei ole päässyt toiselle kierrokselle, vastakkain ovat kaksi muuta ehdokasta. Vaalitapa on omiaan estämään sellaista taktikointia, jossa oman ykkösehdokkaan pudottua vaihdetaan mielipidettä ja pidetäänkin yhtäkkiä ykköskierroksella viimeiseksi valittua parempana ehdokkaana.

Kolumnin esimerkissä suosituin ehdokas jää Junkkarin mukaan valitsematta. Toisin kuin kolumnissa väitetään, Condorcet-kriteerin mukaan ehdokkaita pareittain vertailtaessa saadaan suosituimmaksi ehdokkaaksi juurikin ehdokas Y. Esimerkkiäänestyksessä 51% prosenttia haluaisi puheenjohtajaksi mieluummin ehdokkaan Y kuin ehdokkaan X.

Toimittajan Twitter-kommentoinnin perusteella hän luulee, että Andersson ja Pekonen ovat luvanneet jättäytyä pois pelistä mikäli eivät saa ensimmäisellä kierroksella enemmistöä. Siirtoäänivaalitapa ei kuitenkaan toimi näin; todellisen kannatuksen laskemiseksi kaikki laskennalliset kierrokset on käytävä läpi.

On huolestuttavaa jos edes suuren lehden politiikan toimittajat eivät ymmärrä yksinkertaista vaalimatematiikkaa. Ottamalla yleisemmin käyttöön erilaisia siirtoäänivaalitapoja, joissa taktikointi on vaikeampaa ja hukkaan menevät äänet minimoidaan, demokratia toteutuisi paremmin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Totta, ei ääntenlaskennan jälkeen kukaan ehdokas voi vetää hänelle annettuja ääniä pois.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset