Epäilevä Tuomas

Mopokorttiuudistus oli autokoulujen rahastus

Vuonna 2011 Suomessa tuli voimaan uusi ajokorttilaki, jonka perusteella ennen teoriakokeella suoritettavan mopokortin vaatimuksiin lisättiin pakollista ajo-opetusta ja käytännön ajokoe. Kun ennen uudistusta mopo- ja traktorikortin sai noin sadalla eurolla, uudistuksen jälkeen kortin kokonaishinnaksi muodostui noin 500€, josta 400€ menee autokoululle.

Trafi on teettänyt uudistuksen vaikutuksista selvityksen vuonna 2013. Julkaisun johtopäätöksissä tunnustetaan ajokoulutuksen tehottomuus ja todetaan, että "onnettomuuksien vähenemä johtuu osin suoritettujen mopokorttien ja mopoilijoiden määrän vähenemisestä". Minä uskallan todeta, että onnettomuuksien väheneminen johtuu lähes pelkästään mopoilun vähenemisestä.

Koska useissa julkaisuissa ei tällaista kuvaajaa esitetty, keräsin eri julkaisuista tietoja loukkaantuneiden määrästä ja myönnetyistä mopokorteista. Arviona mopoilevien määrästä käytin edellisen kolmen vuoden suoritettuja mopokortteja yhteenlaskettuna (eli ikävuosia 15-18). Datasta voidaan laskea lineaarisella regressiolla loukkaantuneiden määrälle ja mopoilevien kuljettajien määrälle keskimääräinen suhde ennen (0,010 loukkaantunutta/kuljettaja) ja jälkeen (0,008 loukkaantunutta/kuljettaja) uudistuksen. Luvut eroavat toisistaan vain vähän ja niiden avulla voi arvioida sitä, kuinka paljon ajokoulutus todella vaikuttaa mopoilun määrän ja onnettomuuksien välillä vallitsevaan yhteyteen. On huomioitava, että laskussa on mieltä vain jos oletetaan, että vuosittainen mopoilumäärä mopoilijaa kohden on pysynyt samalla tasolla, tästä en löytänyt dataa.

Vaikka uudistuksella oli varmasti jalot tarkoitusperät, hankaloitettiin ihmisten liikkumista, sekä asetettiin vuosittain hukattavaksi suuri määrä aikaa ja rahaa - autokoulujen onnistuneen lobbauksen vuoksi siirrettiinkin rahaa jälleen uuden eturyhmän taskuun.  Vaikka onnettomuudet vähenivät, pitäisi yrittää määrittää olivatko onnettomuuksien vähenemisestä aiheutuneet hyödyt suurempia kuin liikkumisen vaikeutumisesta aiheutuneet haitat. Ja sitä, olisiko samoilla kustannuksilla voinut parantaa liikenneturvallisuutta tehokkaammin.

Mopoiluonnettomuuksia olisi voinut vähentää myös helpottamalla ihmisten liikkumista mopoa turvallisemmilla kulkuneuvoilla. Yhteiskunnan kannalta tehokkaampia tapoja vähentää mopoiluonnettomuuksia voisivat olla vaikkapa ajokortin saamisen helpottaminen, ikärajan laskeminen sekä ajo-opetusalan teennäisten opetusvaatimusten ja kilpailurajoitteiden purkaminen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Samalla tavalla tuo oli huijausta kuin autokortti/koulu uudistukset.. tosin Suomessa on koko ala huijausta,kun miettii eroja muihin maihin ja niiden kolareiden määrään.

Pekka Iiskonmaki

#1
Eihän Suomessa ole korruptioita. Yritä perustaa autokoulu. Ei se onnistu.

Käyttäjän IlkkaNielsen kuva
Ilkka Nielsen

Kyllä onnistuu vaikka Iiskonmäeltä. Haet vain luvan, joka on valtakunnallinen, soitat hakemuksessa pätevyyden omaavan opetustoiminnasta vastaavan johtajan ja voit perustaa yhdellä luvalla rajattoman määrän toimipaikkoja.

Pekka Iiskonmaki

#8
Luvan? Eikö yritystoimintaa voi aloittaa ilman lupaa? Kyllä kenkäkaupan voi perustaa ilman lupaa.

Käyttäjän IlkkaNielsen kuva
Ilkka Nielsen Vastaus kommenttiin #10

Kaikenlaista yritystoimintaa ei voi harjoittaa ilman lupaa. Maksaa noin 300€. Luvan saa kunhan pätevyysvaatimukset tayttyvät.

Käyttäjän timotlindqvist kuva
Timo Lindqvist

Odottelenkin koska esim. Suomen armeija alkaa "turvallisuuden nimissä" käyttämään allergiatestattuja luoteja.

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin

Selvää on myös se että mopokortti yhdessä mopojen siirtämisellä pois pyöröteiltä on selkeästi lopettanut melkein kokonaan (tai kokonaan) mopoilusta aiheutuneet kuolemantapaukset liikenteestä.

Ajokorttien saamiseen liittyvät uudistukset sinänsä on hyödyttänyt etupäässä autokouluja ja suoritettavia ajokorttiluokkia on liikaa tarpeeseen nähden. Mutta tämä vain yleisenä kommenttina. Mutta tämäkin on linjassa nykyiseen harjoitettavaan talouspolitiikkaan jossa halutaan luoda monopolistisia rahastusmalleja.

Pekka Iiskonmaki

''Mutta tämäkin on linjassa nykyiseen harjoitettavaan talouspolitiikkaan jossa halutaan luoda monopolistisia rahastusmalleja.''

Ne eivät vaan enään toimi ja nomeklatuura on aivan paniikissa.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Niin oli. Ja niin ovat monet muutkin suomalaiset "innovaatiot".

Petri Hämäläinen

Ajokorttiuudistukset, rakentamisen uudet energiasäännökset ja jätevesiasetus (aka paskalaki) ovat tyyppiesimerkkejä korruptiivisesta lainsäädännöstä, joissa alaa hallitsevat kaupalliset eturyhmät määrittelevät lainsäädännön tavoitteet ja sisällön.

Käyttäjän IlkkaNielsen kuva
Ilkka Nielsen

Hupaisaa luettavaa kun useammallakin herralla on vieläkin käsitys jostakin autokoulujen monopolista. Tarveharkinta on poistettu alalta noin 20 vuotta sitten, samalla vuosikymmenellä kuin NL hajosi. Vai hajosikohan se oikeasti? ;) Jospa sekin on vielä olemassa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset