Epäilevä Tuomas

Vantaan kaupunki ja Streisand-ilmiö

  • Hävetkää-graffiti
    Hävetkää-graffiti
  • Aiheesta tehdyt uutiset
    Aiheesta tehdyt uutiset

Olen huvittuneena seurannut Vantaalla Myyrmäessä tapahtunutta graffitikohua. Vantaan kaupunki koki tiedotuksessaan ja toiminnassaan niin sanotun Streisand-ilmiön  (https://fi.wikipedia.org/wiki/Streisandin_ilmi%C3%B6), jossa asian peitteleminen johtaa kertaluokkaa suurempaan huomioon ja julkisuuteen. Lähteenä tässä tekstissä ovat aiheesta tehdyt uutiset.

Tapahtumaketju alkoi tiistaina 26. tammikuuta, kun Vantaan sanomissa julkaistun uutisen (http://www.vantaansanomat.fi/artikkeli/356889-tuhansien-eurojen-viinalaskuja-ja-kalliita-lahjoja-salainen-raportti-paljastaa) innoittamana graffititaiteilijat Hende ja Deos maalasivat Myyrmäen lailliselle graffitiseinälle teoksen, jossa Myyrmäen urheilupuistoa hallinnoineen yhtiön vaikuttajien kuvat esitettiin "HÄVETKÄÄ" -tekstin kirjainten välissä.

Vielä saman päivän aikana Vantaan kaupunginjohtaja Kari Nenonen oli pyytänyt (ilmeisesti kaupungin työntekijöitä) peittämään teoksen maalaamalla. Nenosen mukaan teoksen  "kritiikki oli henkilöön menevää ja loukkaavaa". Ennen kuin maali ehti kuivua, teoksen alkuperäiset tekijät kävivät pyyhkimässä sen pois ja korjasivat päällemaalauksen jäljet.

Keskiviikkoaamuna seinästä oli poistettu maalauksen sisältävät vanerilevyt. Kaupunginjohtaja "ei tiennyt", kuka ne oli vienyt, vaikka kaupungin viestintäjohtajan mukaan seinästä oli viety pari vaneria vaihdettavaksi, ja kaupunki palauttaisi ne pian. 

Lopulta maalaus päätettiin siirtää Vantaan taidemuseoon. Maalaus luovutettiin museolle Myyrmäen asemalla järjestetyssä keskustelutilaisuudessa tiistaina 9.2. 

Keräsin taulukon aiheesta tehdyistä uutisartikkeleista eri medioista. Jos kaupunki ei olisi yrittänyt peittää maalausta, aiheesta tehtyjen uutisten määrä olisi jäänyt suurella todennäköisyydellä muutamaan. Maalaus olisi muutamassa viikossa peittynyt muiden maalausten alle ja asia olisi unohtunut. Kaupungin johdossa tuntuu vallitsevan usko hallinnon kaikkivoipaisuudesta.

Olen ehdolla Vantaalla kuntavaaleissa 2017.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset